zondag 26 januari 2014

MARIMEKKO - Weather Diary

Op deze koude zondag een mooi overzicht van de totstandkoming van de "Weather Diary" serie van MARIMEKKOOp verzoek van Marimekko's design team, presenteerde designer Aino-Maija Metsola haar eigen idee voor een collectie met als thema: Weersveranderingen. Ze zetten samen een collage van stemmingen met behulp van foto's en voorbeelden van haar schetsen. De collage werd de basis voor het ontwerpproces.


Aino-Maija verzamelde veel natuur foto's als achtergrond materiaal. Bijvoorbeeld, het patroon op de mok - zwaaiend gras in de wind - is geïnspireerd op de foto's.Het onderstaande patroon is geïnspireerd door zeiltochten en de eiland landschappen die veel betekenen voor Aino-Maija. De wolk van Jussarö wordt ook duidelijk vastgelegd in de door de ontwerper verzamelde foto's.
Het  regen motief verschijnt ook op blauw-getinte plaat van de collectie.
Het was duidelijk vanaf het begin dat de Oiva servies ontworpen door Sami Ruotsalainen voor Marimekko een belangrijke rol in de collectie zou spelen. Zo was het van essentieel belang dat elk patroon is ontworpen voor een bepaald stuk. Aino-Maija en Sami werkten nauw samen tijdens het proces om het best mogelijke eindresultaat te bereiken. In de afgewerkte producten, de patronen matchen perfect.

Het onderstaande beeld toont een afdruk van een definitief ontwerp geschilderd door Aino-Maija en de schaal waarop het patroon werd geplaatstSchetsen waren het uitgangspunt voor de patronen op de mok, maar ze veranderden gedurende het proces nog vaak


Waterverf schetsen, gemaakt door Aino-Maija. De rijke, maar harmonieuze kleurenschema van de collectie begon vorm te krijgen na vele discussies binnen Marimekko design team.


Voor het produceren van de juiste kleuren, pennenstreken en de schilderkunstige aquarel touch op het oppervlak van harde, driedimensionale servies was de expertise van verschillende professionals nodig.


Een aquarel schets van een regenwolk.
Van tweedimensionaal naar driedimensionaal. Het gras motief op de kom werd getekend met inkt.

De Pörkki portie pot is voorzien van een patroon geïnspireerd door mistige ochtenden in de Finse archipel. Het kreeg zijn uiteindelijke blauwe en groene tinten nadat Aino-Maija gewerkt had aan haar handgeschilderde schets op de computer.


Patronen voor borden op papier.


Het patroon voor het bord in groenachtige tinten is van dit schilderij.
Uiteraard verkopen wij deze prachtige serie. In de webshop vind je de Weather Diary door hier te klikken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten